Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Hoeve, heden tweewoonst. Ten noordoosten, opengewerkte betonplaten omheining. Ordonnantie: dwarsschuur-voormalige stal-woonhuis met dubbelhuisopstand; oorspronkelijk waarschijnlijk vijf, heden zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, kunstleien), van eind 19de of begin 20ste eeuw. Erf niet toegankelijk.

Baksteenbouw op gecementeerde plint met imitatievoegen; krulankers. Aflijnende overhoekse muizentand bij woonhuis, rechte bij dienstgedeelte. Ritmerende hoeklisenen en middenrisaliet. Getoogde muuropeningen op hardstenen lekdrempels; bewaard houtwerk. Voormalige stal, heden tweede woonst, met aangepaste rechthoekige muuropeningen. Verankerde korfboogpoort van een dubbele rollaag en een platte laag, heden garage. Blinde zuidwestelijke zijpuntgevel van rode baksteen, met later dito aanbouwsel onder lessenaarsdak (golfplaten), voorzien van een metalen schuifpoort en een rechte muizentand opzij. Achteraan het dienstgedeelte, aangebouwde stallingen onder dito dak, met deur onder houten latei.

Achteraan het erf, losstaand parallel dienstgebouw van cement- en baksteen, mogelijk het voormalige bakhuis, confer schouw, onder dito dak, met analoge muizentand en vooral rechthoekige muuropeningen.

Auteurs: Pauwels, Dirk