• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve met dubbelhuisopstand, gelegen aan de dorpsdries, heden wat achterin op de zogenaamde Steenakker; aan straatzijde, recente beukenhaag en leilinden. Vooraan beschaduwd door een notelaar en achteraan door een kastanjelaar. Drie woonhuistraveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijsig met de weg, Vlaamse pannen) met twee recente dakkapellen, van 1908, confer recent door huidige eigenaar in baksteen van noordoostelijke zijpuntgevel van voormalige stallen gegrift jaartal.

Met gewone en krulankers verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint met imitatievoegen en ruitversiering; zijpuntgevels met vlechtingen; overal vernieuwd houtwerk. Aflijnende overhoekse muizentanden. Getoogde muuropeningen op vernieuwde hardstenen lekdrempels. Zuidwestelijke zijpuntgevel met twee getoogde bovenvensters en één centraal rechthoekig bovenvenster onder ijzeren I-balk, op gecementeerde lekdrempels. Achtergevel van vier traveeën, waarvan het venster in de tweede travee eertijds een deur was. Ten noordoosten aangebouwde lagere, voormalige stallen onder dito zadeldak met analoge dakkapel; aangepaste, getoogde en rechthoekige muuropeningen; blinde noordoostelijke zijpuntgevel met recent aangebouwde open schob.

Auteurs: Pauwels, Dirk