erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouwekapel

bouwkundig element
ID: 80781   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80781

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Zuidnoord georiënteerd, door twee linden beschaduwd en ten zuidoosten van het volledig verbouwde zogenaamde Smeetshof. Wat lager ten opzicht van de baan gelegen bedehuis van één rechte travee met vlakke sluiting onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen) met van vlechtingen en schouderstukken voorziene aandaken, van de tweede helft van de 19de eeuw, confer aanduiding in de Atlas van de Buurtwegen (1845) aan de overzijde van de baan en zandstenen gevelsteen vooraan met inscriptie: HU[?]ICS/ A.C. SME[ETS]/ 18[??], later ten noorden van de baan heropgetrokken met al dan niet hergebruik van materiaal.

Verankerde baksteenbouw. Rondboogportaal van een dubbelle rollaag, met latere ijzeren deur met inscriptie: AVE MARIA, waarboven gecementeerde geveltop met bekronend smeedijzeren kruis. Met een rechte muizentand afgelijnde zijgevels met telkens één getoogd venstertje op gecementeerde lekdrempel, met ijzeren roedeverdeling. Blinde sluiting.

Volledig bepleisterd en witbeschilderd interieur met gedrukt tongewelf.


Bron     : Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Peer, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Pauwels, Dirk
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Onze-Lieve-Vrouwekapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80781 (Geraadpleegd op 25-10-2020)