Alleenstaand burgerhuis

Beschrijving

Alleenstaand burgerhuis met dubbelhuisopstand, van 1907 volgens bewoner, sinds 1956 tweewoonst. Gelegen in een ruime tuin. Aan straatzijde, meidoorn-, sierdennenhaag en voortuin met gecementeerd beeld van een hert. Vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen, nok loodrecht op de straat).

Baksteenbouw met gecementeerde afwerking voor plint en eertijds geel beschilderde horizontaliserende muurbanden ter hoogte van lekdrempels en tussendorpels; eertijds rood beschilderde cementstenen aanzet-, sluitstenen en aflijnende rechte muizentand met dropmotief; zadeldaken (mechanische pannen); deels bewaard houtwerk doch vernieuwde kroonlijsten.

Voorgevel gemarkeerd door hoeklisenen en middenrisaliet met puntgevelvormige bekroning, voorzien van dito spaarveld met ingeschreven rondboogvenster en smeedijzeren windvaan. Getoogde muuropeningen op hardstenen lekdrempels; verdiepte deur met hardstenen trap met geprofileerde treden en behouden traliewerk.

Zijpuntgevels met latere horizontale beschietingen en lagere aanbouwsels, het zuidelijke grotendeels origineel, maar met aangepaste muuropeningen, het noordelijke van 1956, laatstgenoemde deels ter vervanging van het origineel, haaks, met een cementstenen rechte muizentand afgelijnd, verankerd dienstgebouw ten noordwesten, met grotendeels rechthoekige muuropeningen.

Gelijkaardige doch eenvoudiger achtergevel met ramen van pvc en aanbouw van één bouwlaag onder plat dak van 1956.

Interieur met behouden stucplafonds in centrale hal en enkele kamers.

Auteurs: Pauwels, Dirk