Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als beschermd monument Langgestrekte hoeve

Beschrijving

De voormalige langgestrekte hoeve dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw en is een goed bewaard voorbeeld van een langgestrekte Kempische hoeve met koeienstal tussen woonhuis en dwarsschuur.

Historiek

In de Atlas van de Buurtwegen (1845) komt een meer aan straatzijde gelegen oudere U-vormige inplanting voor, met één losstaand en één aangebouwd vierkant element.

Beschrijving

Het betreft een voormalige langgestrekte hoeve, gelegen in de Dommelvallei. De hoeve is wat achterin gelegen. Het woonhuis wordt beschaduwd door vier oude linden. Eertijds was het een tweewoonst, met ordonnantie: stal, dwarsschuur, stal en woonhuis met enkelhuisopstand. Oorspronkelijk had het woonhuis vier traveeën, heden drie. De hoeve heeft één bouwlaag onder een van mechanische en Vlaamse pannen voorzien zadeldak, waarvan de nok loodrecht op de straat staat. De typologie van deze Kempische hoeve sluit bij de traditie aan. Ook hier ligt de stal tussen woonhuis en dwarsschuur, zodat de ketel met het in de woning bereide veevoer gemakkelijk de stal in kon worden gedraaid. Vóór het woonhuis ligt een stoep van cementtegels en achteraan één van onder meer terracottategels. Ligustrumhaagjes zijn vóór het dienstgedeelte aangeplant.

Het betreft een verankerde baksteenbouw met deels aangepaste, rechthoekige muuropeningen, grotendeels onder houten lateien en met grotendeels bewaard houtwerk. De beluikte vensters hebben hardstenen lekdrempels, terwijl de vensters in de van een betralied, getoogd keldergat voorziene rechterzijpuntgevel grotendeels gecementeerde lekdrempels bezitten. De rechtervoordeur is gedicht. Aan de blinde linkerzijpuntgevel is een recente schob onder golfplaten aangebouwd. De achtergevel telt een betralied, rechthoekig keldergat en een paar houten kozijnen, waaronder één bolkozijn.

Het interieur kon niet bezocht worden. In de keuken is geen koeketel aanwezig. Van buitenuit gezien bleef de inwendige structuur grotendeels bewaard.

Aan de overzijde van het deels gekasseide erf bevindt zich een met klimop begroeid, parallel dienstgebouw, met onder andere stallen, onder van Vlaamse pannen voorzien zadeldak, met ten westen een aangebouwde open schob onder lessenaarsdak (dito pannen).

• S.N. 2001: Herwaardering oude landbouwnederzettingen. Selectie van sites op te nemen in de eerste fase van het B.P.A., onuitgegeven studie, Peer, nr. KB 16.

Bron: Beschermingsdossier DL002402, Langgestrekte hoeve (digitaal dossier).