Langgestrekte hoeve 't Kuipershof

Beschrijving

Zogenaamd 't Kuipershof, confer recente metalen inscriptie. Alleenstaande langgestrekte hoeve uit de eerste helft van de 20ste eeuw, aan straatzijde afgeboord met een recente omheining en een taxushaag. Ordonnantie: dubbele dwarsschuur-stal-woonhuis met dubbelhuisopstand; zeven traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, Vlaamse pannen) met één dakkapel onder plat dak. Toegang tot erf geweigerd. In de Atlas van de Buurtwegen (1845) komt op deze plek reeds een langgestrekte hoeve voor, met aan straatzijde een losstaand dienstgebouwtje, waarschijnlijk een bakhuis.

Verankerde baksteenbouw, bij woonhuis op gecementeerde plint; bewaard houtwerk. Aflijnende overhoekse muizentand. Beluikte licht getoogde muuropeningen op gecementeerde lekdrempels. Schuurpoorten, staldeur en van ijzeren roedeverdeling voorzien stalvenster onder houten lateien. Vooraan links, grotendeels opnieuw gevoegde, originele aangebouwde stal onder lessenaarsdak; deels gecementeerde zuidelijke zijgevel met staldeur onder houten latei. Achtergevel met twee aanbouwsels, eertijds stallingen, onder lessenaarsdaken (golfplaten en Vlaamse pannen) en latere aanbouw onder plat dak. Achteraan en ten zuiden van de hoeve, twee dienstgebouwen uit de tweede helft van de 20ste eeuw, onder zadel- (plaatwerk) en lessenaarsdak (golfplaten), laatstgenoemde garages, stallingen en bergruimten.

Auteurs: Pauwels, Dirk