Onderwijswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onderwijswoning

Beschrijving

Door linden, eiken en kastanjelaar omgeven, alleenstaande voormalige schoolmeesterswoning en gemeenteschool, enige tijd gemeentelijk dienstgebouw, heden rusthuis van het OCMW.

T-vormig, opnieuw gevoegd bakstenen complex op gecementeerde plint met hardstenen afzaat, onder gecombineerde zadeldaken (nokken loodrecht op en evenwijdig aan de straat, mechanische pannen) met recente centrale dakkapel, van 1864, confer zandstenen gevelsteen met jaartal in westelijke zijpuntgevel van voormalig, recent van een tweede bouwlaag "in stijl" voorzien schooltje; houtwerk overal vervangen door pvc. Voorgevel van drie traveeën en twee bouwlagen met dubbelhuisopstand, gemarkeerd door middenrisaliet en hoeklisenen, met verbindende, aflijnende rechte muizentand. Getoogde vensters op hardstenen lekdrempels onder bakstenen druiplijsten, op de bovenverdieping met recente metalen leuningen. Rechthoekige deur in een geprofileerde, van een entablement voorziene, hardstenen omlijsting op dito neuten. Zijpuntgevels met hoeklisenen en getrapte baksteenfriezen met dito muizentand, de zuidelijke met recente aanbouw "in stijl", de noordelijke met originele, weliswaar aangepaste aanbouw.

Achteraan, ten westen, gelijkaardig opgevatte haakse vleugel van vier traveeën, met twee flankerende, losstaande, analoge dienstgebouwtjes onder dito zadeldaken, met deels van vlechtingen voorziene zijpuntgevels.

• De zeven torens, 16, 2001, p. 92.

Auteurs: Pauwels, Dirk