Zeepziederij en winkel van Hendrik Essers

Beschrijving

Aan de dorpsdries gelegen, ten noorden aan straatzijde van twee oude linden en een recente bakstenen muur met ijzeren omheining voorziene, alleenstaande, voormalige zeepziederij van Hendrik Essers (1815-1893), burgemeester van Kleine-Brogel van 1864 tot 1893, koopman in kruidenierswaren en uitbater van een groothandel in koloniale waren, en diens echtgenote Joanna Maria Van Winkel. De winkel werd naar Bokrijk overgebracht. Niet aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1845).

Heden gesloten, eertijds U-vormig, van een kasseien stoep en deels bewaard houtwerk voorzien, verankerd bakstenen complex, aan straatzijde op gecementeerde plint met imitatievoegen, onder verspringende zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen), grotendeels tussen aandaken met vlechtingen, schouder- en topstukken, daterend van 1848, zie jaartalankers in zuidzijgevel van poortgebouw aan straatzijde, in 1888 in brand gestoken en hoger heropgebouwd, zie jaartalankers in noordzijgevel van woonhuis en rodere baksteen van tweede bouwlaag. Erf niet toegankelijk. Aan straatzijde, woonhuis met dubbelhuisopstand; zes traveeën en heden twee bouwlagen; aflijnende dubbele overhoekse muizentand voor- en achteraan. Beneden beluikte, rechthoekige muuropeningen op hardstenen en gecementeerde lekdrempels; deur in geprofileerde, bepleisterde en beschilderde omlijsting op dito neuten, met bladwerksluitsteen. Recent bepleisterde en beschilderde blinde zuidzijgevel; noordzijgevel met analoge vensters.

Ten zuiden aansluitend, van één overhoekse muizentand voorzien, lager poortgebouw met poort tussen houten stijlen onder dito latei en lagere beluikte vensters op nieuwe hardstenen lekdrempels; recent bepleisterde en beschilderde zuidzijgevel. Ten zuiden, tweede, analoog, haaks poortgebouw onder ten oosten afgewolfd, geknikt zadeldak met recent ijzeren hek in poortopening; oostzijgevel met gedicht rechthoekig keldergat. Ten westen, evenwijdig met het woonhuis gelegen dienstgebouw (?) van 1871, zie jaartalankers in achtergevel; grotendeels latere of aangepaste rechthoekige muuropeningen; noordzijgevel met gedicht, halfrond uilengat. Ten noorden, recente vleugel "in stijl" onder mank, ten westen afgewolfd zadeldak.

• Afdeling ROHM Limburg, Cel Monumenten en Landschappen, dossier 2476.
  • De zeven torens, 16, 2001, p. 48.