Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Peer
Deelgemeente Wijchmaal
Straat Kapelstraat
Locatie Kapelstraat zonder nummer, Peer (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Peer (adrescontroles: 12-11-2007 - 12-11-2007).
  • Inventarisatie Peer (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Door een oude linde beschaduwd, vooraan van recente cementstenen stoep voorzien, zuidwest-noordoost georiënteerd, volledig gecementeerd en van imitatievoegen voorzien, bakstenen neogotisch bedehuis van één travee met halfronde sluiting onder zadeldak (kunstleien en roofing boven de sluiting) met vierkant zuidwestelijk dakruitertje met bolbekroning, waarop ijzeren kruis, vernieuwd houtwerk; daterend van 1884, confer hardstenen gevelsteen boven deur, met inscriptie: ONZE LIEVE VROUW TER EERE/ VAN/ JACOBUS SNEP/ EN VAN/ PHILIPPINA-ALDEGONDIS BLERVACQ/ ZIJN ECHTGENOOT/ 1884.

Voorgevel met spitsboogportaal, in omlijsting met hoekblokken, en flankerende rechthoekige spaarvelden; verdiepte rechthoekige deur met sierlijk traliewerk met art nouveau-inslag; in geveltop, ingekraste inscriptie met ineengestrengelde letters, die waarschijnlijk de naam MARIA vormen. Zijgevels met hoeklisenen en telkens één centraal lancetvenster op hardstenen lekdrempel, in dito omlijsting. Sluiting met centraal oculus in een analoge omlijsting; sierlijke, stervormige, ijzeren roedeverdeling en deels gekleurd glas.

Interieur: bepleisterd en beschilderd tongewelf als overkluizing; cementtegelvloer met geometrisch patroon; gecementeerde zijwanden en dito Lourdesgrot.

Mobilair: gipsen beelden van onder andere Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, Heilig Hart van Jezus, Piëta en Heilige Theresa van Lisieux.

  • DIRIKEN P., Geogids Peer, s.l., 1996, p. 114.

Bron: Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Peer, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Pauwels, Dirk

Datum tekst: 2005

Relaties

maakt deel uit van Wijchmaal

Wijchmaal (Peer)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.