Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Beschrijving

Door een oude linde beschaduwd, vooraan van recente cementstenen stoep voorzien, zuidwest-noordoost georiënteerd, volledig gecementeerd en van imitatievoegen voorzien, bakstenen neogotisch bedehuis van één travee met halfronde sluiting onder zadeldak (kunstleien en roofing boven de sluiting) met vierkant zuidwestelijk dakruitertje met bolbekroning, waarop ijzeren kruis, vernieuwd houtwerk; daterend van 1884, confer hardstenen gevelsteen boven deur, met inscriptie: ONZE LIEVE VROUW TER EERE/ VAN/ JACOBUS SNEP/ EN VAN/ PHILIPPINA-ALDEGONDIS BLERVACQ/ ZIJN ECHTGENOOT/ 1884.

Voorgevel met spitsboogportaal, in omlijsting met hoekblokken, en flankerende rechthoekige spaarvelden; verdiepte rechthoekige deur met sierlijk traliewerk met art nouveau-inslag; in geveltop, ingekraste inscriptie met ineengestrengelde letters, die waarschijnlijk de naam MARIA vormen. Zijgevels met hoeklisenen en telkens één centraal lancetvenster op hardstenen lekdrempel, in dito omlijsting. Sluiting met centraal oculus in een analoge omlijsting; sierlijke, stervormige, ijzeren roedeverdeling en deels gekleurd glas.

Interieur: bepleisterd en beschilderd tongewelf als overkluizing; cementtegelvloer met geometrisch patroon; gecementeerde zijwanden en dito Lourdesgrot.

Mobilair: gipsen beelden van onder andere Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, Heilig Hart van Jezus, Piëta en Heilige Theresa van Lisieux.

• DIRIKEN P., Geogids Peer, s.l., 1996, p. 114.

Auteurs: Pauwels, Dirk