Alleenstaand hoekhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Peer
Deelgemeente Wijchmaal
Straat Peerderbaan
Locatie Peerderbaan 2, Peer (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Peer (adrescontroles: 12-11-2007 - 12-11-2007).
  • Inventarisatie Peer (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Alleenstaand hoekhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Hoekhuis met dubbelopstand; vijf traveeën en één bouwlaag onder een geknikt zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien) met één klimmende dakkapel, uit het eind van de 19de eeuw of de eerste helft van de 20ste eeuw.

Vooraan bepleisterde en van imitatievoegen voorziene, beschilderde, verankerde baksteenbouw op beschilderde gecementeerde plint; vernieuwd houtwerk, doch behouden geprofileerde kroonlijst op dito consoles. Rechthoekige muuropeningen op beschilderde gecementeerde lekdrempels in vlakke dito omlijstingen met aanzet- en sluitstenen. Lager linker deurtje van voormalige bergruimte of stal, heden tot venster aangepast.

Eenvoudiger zijgevels en achtergevel; oostelijke zijgevel met twee aangepaste benedenvensters; met rechte muizentand afgelijnde achtergevel met lagere haakse rechter aanbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), voorzien van rechthoekige muuropeningen.

Bron: Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Peer, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Pauwels, Dirk

Datum tekst: 2005

Relaties

maakt deel uit van Wijchmaal

Wijchmaal (Peer)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.