Gekoppelde dorpswoningen

Beschrijving

Ten oosten van een ronde gecementeerde waterput voorziene, alleenstaande tweewoonst met enkelhuisopstand in repetitief verband; vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), uit eind 19de of begin 20ste eeuw. In de Atlas van de Buurtwegen (1845) komt op deze plek een oudere inplanting voort.

Baksteenbouw op gecementeerde plint van imitatiebreuksteen. Hoeklisenen en lisenen in de linkse deurtravee met verbindende geprofileerde baksteenfries. Rechthoekige muuropeningen op gecementeerde lekdrempels onder dito lateien; houtwerk van vensters vervangen door pvc; bewaarde bovenlichten met roedeverdeling; analoge deur met bewaard houtwerk en bekronend rondbogig spaarveld in visgraatverband. Eenvoudiger zijpuntgevels en achtergevel met analoge muuropeningen, de oostelijke met klimop begroeid.

Achteraan, deels aangebouwde, parallelle en L-vormige, grotendeels verankerde, met rechte en overhoekse muizentanden afgelijnde, bak- en cementstenen dienstgebouwen, met latere aanbouwsels, onder zadel- en lessenaarsdaken (mechanische pannen, kuntleien en golfplaten), het meest ten noorden gelegen gebouw met ordonnantie: stal-dwarsschuur; deels aangepaste, deels gedichte, rechthoekige muuropeningen onder houten en gecementeerde lateien, met deels bewaard houtwerk, waaronder twee schuurpoorten.

Auteurs: Pauwels, Dirk