Hotel-restaurant Croymans

Beschrijving

Voormalig Hotel-restaurant Croymans, genoemd naar deze uit Hechtel afkomstige familie, eertijds het belangrijkste hotel in de stationsbuurt, bekend om zijn gerenommeerde keuken en uitgebaat door Jef Croymans, zie inscriptie: HOTEL CROYMANS op zuidelijke zijpuntgevel. Jef Croymans had veel cliënteel van officieren op weg naar of van het Kamp van Beverlo. In 1999, schilderwerken aan de voorgevel en leggen van grijze klinkers op het voetpad.

Vooraan door drie linden beschaduwd enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, kunstleien) met recente brede dakkapel onder plat dak voor- en achteraan, uit eind 19de eeuw of begin 20ste eeuw.

Bepleisterde en vooraan recent beschilderde, van imitatievoegen voorziene baksteenbouw op plint met twee betraliede rechthoekige keldergaten; vernieuwd houtwerk waaronder kroonlijst. Hoeklisenen met verbindende rechte muizentand. Getoogde vensters in geprofileerde omlijstingen. Getoogde deur in vlakke omlijsting op neuten, onder geprofileerde druiplijst. Zijpuntgevels met van rechte muizentand voorziene, getrapte baksteenfries en met krulankers verankerde schouwen. Eenvoudiger onbepleisterde achtergevel met getoogde muuropeningen op hardstenen lekdrempels, recente aanbouw van snelbouwsteen onder lessenaarsdak (golfplaten) en sporen van verdwenen aanbouw onder zadeldak.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Limburg, Cel Monumenten en Landschappen, dossier nr. 381.
  • De zeven torens, 1, 1, 1986, p. 17; 14, 1999, pentekening op p. 20.
  • CEYSSENS L., GEUNS J., MOLEMANS J. & PEETERS M., Het lager onderwijs in Wijchmaal vanaf de XVIIe eeuw, Wijchmaal, 1984, p. 132.
  • DIRIKEN P., Geogids Peer, s.l., 1996, p. 108.

Auteurs: Pauwels, Dirk