Alleenstaande langgestrekte hoeve

Beschrijving

Hoeve, aan straatzijde, sierdennenhaag, moestuin en twee opritten. Ordonnantie: woonhuis met dubbelhuisopstand-koeienstal-dwarsschuur-paardenstal-dwarsschuur; drie woonhuistraveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, mechanische pannen bij woonhuis, Vlaamse bij dienstgedeelte), van 1918, confer jaartal op westelijke zijpuntgevel; volgens bewoners evenwel al in 1915 opgetrokken, ter vervanging van een meer westwaarts gelegen, in de Eerste Wereldoorlog afgebrande hoeve.

Op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845) wordt deze vorige hoeve aangeduid, in de eerste bron als een omhaagd complex met drie losstaande langgestrekte elementen en boomgaard, waarvan het meest ten westen gelegen deel haaks, namelijk noord-zuid, is georiënteerd, in de tweede bron als één geheel bestaande uit een dito georiënteerd verspringend element ten westen, waarschijnlijk het afgebrande woonhuis, en een oost-west georiënteerd losstaand element ten oosten.

Verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint; donkerder baksteen bij woonhuis, volgens bewoners mogelijk hergebruikt materiaal van de afgebrande hoeve; bouwnaad tussen woonhuis en dienstgedeelte. Aflijnende getrapte baksteenfries voor- en achteraan. Woonhuis met muurbanden van rode baksteen ter hoogte van boogruggen en gecementeerde lekdrempels, alsook dito platte lagen. Deels beluikte, getoogde muuropeningen en rechthoekige schuurpoorten met bewaard houtwerk.

Deels met klimop begroeide, van imitatievoegen voorziene, gecementeerde westelijke zijpuntgevel met rechthoekige venster in geveltop. Blinde oostelijke zijpuntgevel met later aangebouwde open schob, confer bouwnaad, onder lessenaarsdak (golfplaten). Deels met klimop begroeide achtergevel aan straatzijde, met getoogde muuropeningen, waaronder een keldergat.

Ten zuiden, aan de overzijde van het bekiezeld erf, door een linde beschaduwd, lager, parallel dienstgebouw van verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen); ordonnantie: kippenhok-varkensstal-bakhuis, met heden recente garage in plaats van verdwenen bakoven ten westen; rechthoekige muuropeningen onder houten lateien met bewaard houtwerk.

• B.P.A. "Herwaardering oude landbouwnederzettingen". Selectie van sites op te nemen in de eerste fase van het B.P.A., onuitg. studie, Peer, 2001, nr. WY 5, afbn.

Auteurs: Pauwels, Dirk