Beeldbepalend herenhuis

Beschrijving

Beeldbepalend herenhuis met parement uit de tweede helft van de 19de eeuw. Vanaf 1931 gemeentehuis, na de Tweede Wereldoorlog postkantoor, en latere vestigingsplaats van brandweer en gemeentelijke milieudiensten. Nu werkwinkel.
Bepleisterd en beschilderd neoclassicistisch gevelparement op arduinen plint. Horizontale gevelbelijning door de muurbanden, houten kroonlijst en doorgetrokken onderdorpels. Kroonlijst rustend op decoratief uitgewerkte stenen console. Licht vooruitspringende deurtravee geaccentueerd door venster in omlijsting van arduin met eenvoudig entablement en medaillon met guirlandes. Rechthoekige vensters in arduinen omlijsting met kroonlijstje. Bovenvensters met borstwering.
Afgeschuinde poorttravee van één bouwlaag bekroond door balusterborstwering. Aangepaste muuropening.

• BATAILLE J., Groot-Zwevegem in oude foto's, deel 2: Van Sweveghem naar Zwevegem, Eeklo, 1995, p. 25.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie