Historische hoeve te Medele

Beschrijving

Historische hoeve "te Medele" gelegen ten noordoosten van de dorpskern. Site weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en het landboek van Zwevegem (circa 1790) met losstaande bestanddelen (4) binnen een dubbele omwalling. Tevens afgebeeld op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) met gelijkaardige opstelling. Het primitief kadasterplan (circa 1835) toont een volledig omwalde hoeve met losse bestanddelen (6) gegroepeerd rond erf. In 1882 wordt ten noorden van het boerenhuis een bakhuisje gebouwd, dat in 1943 opnieuw wordt afgebroken. Tevens worden twee aanbouwen van de nutsgebouwen afgebroken. In 1968 wordt de omwalling gedempt.

Heden, losse bakstenen bestanddelen onder pannen (Vlaamse) zadeldaken gegroepeerd rondom een onverhard erf met treurwilg. Ten noorden, boerenhuis met gewit verankerd bakstenen parement op gepikte plint. Lijstgevel geritmeerd door getoogde en aangepaste rechthoekige vensteropeningen. Deels beluikte vensters met houten kozijnen en schuiframen (20ste eeuw). Getoogde deuropeningen met gedeeld bovenlicht. Ten westen stalvleugel, mogelijk in kern teruggaand tot de 18de eeuw; voorliggende verdiepte mestvaalt. Witgekalke verankerde baksteenbouw op gepikte plint; overstekend zadeldak bekleed met Vlaamse pannen. Ten oosten recentere dwarsschuur, vermoedelijk uit eind 19de- begin 20ste eeuw. Aardappelkelder links. Rechterzijpuntgevel gemarkeerd door houten muurkapel met Onze-Lieve-Vrouw met kind. Ten zuiden dubbel wagenhuis, vermoedelijk uit eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw. Houten sierlijst.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 201: Primitief perceelplan, Zwevegem, 1ste afdeling, sectie A, 2de blad, perceelnr. 430.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 207: Mutatieschetsen, Zwevegem, 1882/19, 1943/12, 1968/14.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 208: Oorspronkelijk aanwijzende tabel, Zwevegem, artikelnr. 415-420.
  • Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Zwevegem, nr. 626, Landboek van Zwevegem, ca. 1790, opgemaakt door E. Vandevenne.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie