Winkel-woonhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkel-woonhuis

Beschrijving

Voormalig winkel-woonhuis van circa 1927 naar ontwerp van architect Gaston Boghemans (Menen), in opdracht van de Samenwerkende Maatschappij "Volksrecht". Dubbelhuis van drie/vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak; plint van bossage. Schermgevel aanknopend bij de art deco zie gebruik van gediversifieerde baksteen en contrasterende bepleisterde en beschilderde muurvlakken en driezijdige erker. Hoeken gemarkeerd door verticaliserende bepleisterde lisenen. Rechthoekige bovenvensters met vernieuwd schrijnwerk; doorgetrokken onderdorpels. Korfbogige benedenvensters met schuiframen. Opvallend verdiept portaal in geblokte omlijsting; cementtegelvloer met bloemenmotief. Drie deuren geven toegang tot de verschillende huidige wooneenheden.

• Kadasterarchief, West-Vlaanderen 207: Mutatieschetsen, Zwevegem, 1927/24.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie