Historische hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Historische hoeve

Beschrijving

Sterk verbouwde, voormalige historische hoeve, heden tuincentrum Aveve. Op de Ferrariskaart (1770-1778) afgebeeld als omwalde hoeve met losse bestanddelen (4). Aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) als "Ferme de Schaeck": U-vormige opstelling met centraal op het erf vierkant volume; omwalling verdwenen.

Het primitief kadasterplan (circa 1835) toont twee parallelle volumes: één in het westen (vermoedelijk schuur) en één in het oosten (vermoedelijk woonhuis + stalvleugel) en een kleiner volume ten zuiden; resten van omwalling ten zuidoosten. In 1879 wordt het woonhuis uitgebreid. In 1945 wordt de hoeve uitgebreid en wordt een deel van de omwalling gedempt. In 1957 is de wal verder gedempt en wordt in het westen een loods gebouwd, die 1971 opnieuw wordt afgebroken. In 1959 wordt een nieuwe woning gebouwd in het noorden. In 1971 wordt de schuur uitgebreid.

Heden, aan de straat gelegen woonhuis (1959). Ten westen vermoedelijk 18de-eeuwse schuur met aangepaste muuropeningen; zijpuntgevel met centrale steunbeer. Ten oosten vermoedelijk 18de-eeuwse stalvleugel en deel van het voormalig boerenhuis, eveneens met aangepaste muuropeningen. Rechthoekige deur gevat in verdiepte korfboognis. Kruiskozijn eveneens gevat in korfboognis. Aansluitend recente loods.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 201: Primitief Perceelplan, Zwevegem, 1ste afdeling, sectie B, 1ste blad, perceelnr. 36-40.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 207: Mutatieschetsen, Zwevegem, 1879/7, 1945/6, 1957/73, 1971/25.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie