Historische hoeve Oyvaertshof

Beschrijving

Site al weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) bestaande uit twee tegenover elkaar geplaatste L-vormige volumes. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) aangeduid als Ferme Vanhoenakker. Het primitieve kadasterplan (circa 1835) toont een rechthoekig volume (boerenhuis) en een aansluitend L-vormig volume (schuur en stallen) en twee kleinere volumes. In 1894 wordt het volume ten oosten van het woonhuis afgebroken en vervangen door een aansluitend nieuw volume. In 1986 wordt de stalvleugel uitgebreid.

Hoeve met 19de-eeuws uitzicht en met aaneengesloten U-vormige opstelling. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, rond deels verhard erf.

Ten westen, aan de straat gelegen poortgebouw met aansluitend schuur. Rondbogige poortdoorgang naar erf. Links van de schuurdoorgang beglaasde muurnis met Onze-Lieve-Vrouwbeeld.

Ten noorden, boerenhuis met 19de-eeuws uitzicht, maar vermoedelijk met oudere kern met vlechtingen in rechterzijgevel. Eenvoudige bakstenen lijstgevel geritmeerd door licht getoogde vensteropeningen. Recent aangepaste centrale rondboogdeur. Vernieuwd schrijnwerk. Gewitte achtergevel op gepikte plint. Getoogde vensteropeningen; onderdorpels van gebakken tegels. Aangepaste muuropening links van deur. Deur met gedeeld bovenlicht.

Ten zuiden stalvleugel met voorliggende mestvaalt (niet in gebruik). Bakstenen vloer en vernieuwde slieten.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 201: Primitief perceelplan, Zwevegem, 1ste afdeling, sectie D, 2de blad, perceelnr. 820-820/2.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 207: Mutatieschetsen, Zwevegem, 1894/18, 1986/86.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie