Villa in art-decostijl

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa in art deco

Beschrijving

Opvallende vrijstaande villa, heden politiekantoor, gelegen te midden van beboomde tuin aan de straat afgezet door bakstenen muurtje met ijzeren hek. Typische interbellumwoning van circa 1938, aanknopend bij de art deco zie onder meer volumespel, platte daken en vensterregisters. Rode baksteenbouw gekenmerkt door de trapsgewijze opbouw van de volumes met afgeronde hoeken. Plint van arduin. Daklijst met gestileerde waterspuwers. Rechts, afgerond hoekvolume van één bouwlaag met erboven balkon afgezet door buisprofielen. Rechthoekige vensteropeningen onder meer verdeeld door stijlen. Grotendeels vernieuwd schrijnwerk, behouden onder meer boven portaal drielicht en trappenlicht in linkerzijgevel met figuratief glas-in-loodraam. Monumentaal portaal gekenmerkt door de sterk overkragende luifel met vier bovenlichten. Arduinen bordes met bolornament. Aangepast arduinen trapje en recent toegevoegd hellend vlak. Fraaie vleugeldeur met smeedijzeren traliewerk. Uitgebreid en gerenoveerd in 1996.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 207: Mutatieschetsen, Zwevegem, 1938/9/2.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie