Historische hoeve met kapel en kapelbomen

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Historische hoeve

Beschrijving

Historische hoeve gelegen ten noorden van de Kasteelbeek. Site al weergegeven op de Ferrrariskaart (1770-1778) als omwalde hoeve met losse bestanddelen (4); ook het kapelletje wordt al weergegeven. Op de Atlas der Buurtwegen (ca.1846) afgebeeld als deels omwalde hoeve met semigesloten opstelling. Volgens de kadastrale gegevens wordt de hoeve in 1864 afgebroken en volledig heropgebouwd.

Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom verhard erf. Erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek. Ten noorden, boerenhuis met bakstenen lijstgevel geritmeerd door getoogde vensters met schuiframen. Zijpuntgevel met vlechtingen. Ten oosten dwarsschuur. Ten zuiden stalvleugel met getoogde staldeuropeningen met arduinen negblokken, vermoedelijk herbruikmateriaal. Ten westen aangepast wagenhuis met steunberen en uilengat. Nieuwe loodsen ten zuiden.

Tegenover de hoeve, kleine wegkapel van 1924 gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en beschaduwd door linde en wilde kastanje.Vervangt een oudere vervallen kapel. Eenvoudig bakstenen kapelletje op rechthoekige plattegrond; zadeldakje bekleed met grijze natuurleien. Beglaasde spitsboognis met Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesbeeld.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 207: Mutatieschetsen, Zwevegem, 1864/74.
  • DEGRANDE V., Inventaris Kapellen West-Vlaanderen, gemeente Zwevegem, onuitgegeven, z.p.