Hoeve met wegkapel

Beschrijving

Dieper in gelegen hoeve, al aangegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) met grosso modo gelijke opstelling. Noordelijke erfoprit gemarkeerd door kleine wegkapel. Losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom gekiezeld erf. Ten noorden boerenwoning vermoedelijk uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Eenvoudige bakstenen lijstgevel aan de erfzijde gemarkeerd door twee licht vooruitspringende centrale venstertraveeën. Ten zuiden vermoedelijk laat 19de-eeuwse stalvleugel en ten westen schuur.

19de-eeuwse kleine wegkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Witgeschilderd bakstenen parement. Puntgevel met rondboognis; windbord; houten deur met roedeverdeling.

• DEGRANDE V., Inventaris Kapellen West-Vlaanderen, gemeente Zwevegem, onuitgegeven, z.p.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie

Aanvullende informatie

De dieper in gelegen hoeve is verbouwd met verlies van erfgoedwaarde. De pijlerkapel werd gesloopt en heropgebouwd.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto's winter 2021, Kwadepoelstraat 43E, Zwevegem [online],  https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 9 augustus 2022).
  • Informatie verkregen van Intercommunale Leiedal (14 februari 2023).
Auteurs: Jacobs, Els