Hoeve gedateerd 1869

Beschrijving

19de-eeuwse hoeve, gedateerd 1869 zie gevelsteen boven de deur van het woonhuis. Site aangegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846), bestaande uit twee volumes met L-vormige opstelling. Het primitief kadasterplan (circa 1835) toont een gelijkaardige opstelling. Volgens de kadastrale gegevens worden in 1872 de verschillende volumes afgebroken en vervangen door drie nieuwe losse bestanddelen met U-vormige opstelling.

Losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom gekiezeld erf gemarkeerd door ijzeren hek. Ten noorden boerenwoning met eenvoudige bakstenen lijstgevel geritmeerd door getoogde muuropeningen. Deuren in omlijsting van zwarte baksteen. Ten westen dubbele dwarsschuur met korfbogige poorten in opvallende omlijsting van zwarte baksteen. Rechter poortopening verkleind en bovenlicht met sierlijk ijzerwerk. Zijpuntgevel met uilengat. Ten oosten stalvleugel eveneens met deuropeningen in omlijsting van zwarte baksteen. Ten westen achter de schuur vervallen ouder bakhuisje, al weergegeven op het primitief kadasterplan.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 201: Primitief perceelplan, Zwevegem, 1ste afdeling, sectie D, 1ste blad, perceelnrs. 218-221.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 207: Mutatieschetsen, Zwevegem, 1872/11.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie