Sagendal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sagendal

Beschrijving

Voormalige hoeve met woonhuis van 1972 naar ontwerp van J. EN C. VIERIN ARCH. KORTRIJK, zie opschrift hekpijler; het oorspronkelijke woonhuis en de stalvleugel werden afgebroken circa 1971.

Site met U-vormige opstelling al weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778), het landboek van Zwevegem (circa 1790) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Vandaag blijft enkel de schuur (oosten) gedateerd 1804 behouden. Lange zuidwestelijke erfoprit gemarkeerd door olmen. (Er konden geen foto's worden gemaakt).

• Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Zwevegem, nr. 626, Landboek van Zwevegem, ca. 1790, opgemaakt door E. Vandevenne.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 207: Mutatieschetsen, Zwevegem, 1971/61, 1974/90.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie