• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Vrij gaaf bewaarde hoeve, site al aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) bestaande uit een L-vormig en een rechthoekig volume. Het landboek van Zwevegem (circa 1790) toont twee volumes met L-vormige opstelling. Ook weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) als hoeve bestaande uit twee volumes op L-vormige plattegrond en twee kleinere volumes. Volgens de kadastrale gegevens worden de stalvleugel en schuur verbouwd/afgebroken circa 1882.

Nu hoeve met U-vormige opstelling bestaande uit boerenwoning (noorden), stalvleugel (oosten), schuur (zuiden) en bakhuisje (zuidwesten). Lage, losse verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom deels gekiezeld en deels begraasd erf. Noordelijke erfoprit gemarkeerd door vermoedelijk verlaagde bakstenen pijlers met ijzeren hek. Ten westen boomgaard.

Gaaf bewaard vermoedelijk 18de-eeuwse boerenwoning. Omlopende bakstenen stoep. Lijstgevel van zeven traveeën en twee traveeën brede stal (rechts) met bakstenen troggewelfjes tussen ijzeren I-balken. Aflijnende bakstenen fries. Licht getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk gebaseerd op oud model.

Stalvleugel gedateerd 1879 in linkerzijpuntgevel. Licht overkragend zadeldak. Bakstenen stoep. Aangepaste muuropeningen.

Dwarsschuur, vermoedelijk tevens daterend van 1879 zie kadastrale gegevens. Waarschijnlijk later uitgebreid met stalvleugel zie bouwnaad en onleesbare datumsteen; uitbreiding pas afgebeeld op schets van 1957 maar vermoedelijk ouder. Afgesnuite hoek. Wagenhuis rechts.

Bakhuisje met behouden kozijnvenster. Troggewelfjes tussen ijzeren I-balken. Bewaarde oven.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 207: Mutatieschetsen, Zwevegem, 1882/133, 1957/ 158.
  • Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Zwevegem, nr. 626, Landboek van Zwevegem, ca. 1790, opgemaakt door E. Vandevenne.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie