Directeurswoning van textielfabriek La Flandre

Beschrijving

Voormalige directeurswoning van de nabijgelegen voormalige textielfabriek "La Flandre" (zie nummer 240); vandaag jeugdcentrum "De Brug". Breedhuis vermoedelijk opgetrokken circa 1871. Decoratief uitgewerkte bepleisterde en beschilderde neoclassicistische geïnspireerde lijstgevel. Arduinen plint. Horizontaliserende kroonlijst rustende op consoles met ertussen panelen met guirlandes. Getoogde muuropeningen in geriemde omlijsting en met licht verdiepte borstwering. Bovenvensters met entablement. Geaccentueerde deurtravee door muurbanden. Deurvenster met gebroken driehoekig fronton en aangepast balkon op arduinen consoles. Verdiept portaal.

Links, nutsgebouwtje opgetrokken in rode baksteen en verfraaid door het gebruik van zwartgeglazuurde baksteen. Puntgevel gemarkeerd door arduinen erker, met erboven korfbogig venster onder druiplijstje.

Links, eenvoudige witgeschilderde bakstenen lijstgevel op arduinen plint. Aangepaste muuropeningen.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie