Historische hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Historische hoeve

Historische hoeve met hoofdzakelijk 18de-eeuws gebouwenbestand. Lange zuidelijke erfoprit.
Site aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) aangeduid als Ferme Feys met dubbel omwalde bestanddelen met U-vormige opstelling.
Het primitief kadasterplan (circa 1835) toont dezelfde opstelling bestaande uit vijf volumes. Het volume in het noordwesten (896) wordt vermeld als brouwerij, naar verluidt in bedrijf tot 1864. In 1882 wordt de schuur vermoedelijk uitgebreid en tevens wordt een dreef naar het erf aangelegd. Buiten de omwalling wordt een rechthoekige constructie opgetrokken vermeld als "paardenraapkoekmolen". Tevens wordt volgens de kadastrale legger het woonhuis uitgebreid.

Heden, circa 2000 verbouwde hoeve, bestaande uit losse verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rond heraangelegd erf. Resten van omwalling ten oosten.
Ten noorden langgestrekt verbouwd boerenhuis naar verluidt vroeger gedateerd 1784 door jaarankers, heden verdwenen.
Lijstgevel met aflijnende bakstenen fries. Getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk naar oud model. Vlechtingen in de zijpuntgevels.
Ten oosten stalvleugel onder overkragend zadeldak. Aangepaste muuropeningen.
Dwarsschuur gedateerd I.M.1763-D.F.1865 confer datumstenen, vermoedelijk verwijzend naar oprichting en uitbreiding schuur. Rechts, wagenhuis.
Linkerzijpuntgevel met vlechtingen en uilengat. Vernieuwd spant.
Ten westen, voormalige "paardenraapkoekmolen", heden verbouwd tot garage.
Bij de hoeve hoorde vroeger ook een watermolen confer Stedestraat.

• Gemeentearchief Zwevegem, Bouwaanvragen, 2000 / 231.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 201: Primitief perceelplan, Zwevegem, 1ste afdeling, sectie A, 3de blad, perceelnummers 890-903.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 207: Mutatieschetsen, Zwevegem, 1882/57.
  • VANNESTE P., Nog molens in Zwevegem, Heestert en Otegem..., in Zanen en Zanten, I, 1997, p. 55.