Historische hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Historische hoeve

Beschrijving

Historische hoeve gelegen in het zuidoosten van de gemeente. Site al weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) als "Cense leen te Kniels", met opperhof met omwald boerenhuis en neerhof met bedrijfsgebouwen met U-vormige opstelling. Het landboek van Zwevegem (circa1790) toont een omwald opperhof met twee volumes met L-vormige opstelling en een neerhof met drie losstaande volumes met U-vormige opstelling. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) afgebeeld als dubbel omwalde hoeve met woonhuis op motte; nutsgebouwen met L-vormige opstelling. Volgens de kadastrale gegevens wordt het woonhuis in 1917 uitgebreid met een aansluitende vleugel ten oosten en een vrijstaande vleugels ten westen. In 1943 wordt de omwalling grotendeels gedempt. Vermoedelijk wordt de stalvleugel uitgebreid met een overdekt mestvaalt. Ten zuidwesten wordt de hoeve uitgebreid met nutsgebouwen. In 1992 wordt de woning grondig verbouwd en krijgt haar huidig uitzicht. In 1994 wordt de verbinding tussen schuur en wagenhuis afgebroken.

Nu hoeve aansluitend bij het semigesloten type. Omwalling deels behouden ten noorden. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken; gebetonneerd erf. Ten oosten, dreef naar het omliggend akkerland.Ten noorden aangepaste boerenwoning uitgebreid met twee recente dwarse vleugels. Lijstgevel geritmeerd door getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Getraliede vensters in de achtergevel. Zadeldak met dakruiter. Ten westen vermoedelijk 18de-eeuwse dwarsschuur onder hoogopgaand zadeldak; vlechtingen in de zijpuntgevels. Rondboogpoort met klinket. Behouden spant: nok met onderliggend schaargebinte. Ten oosten, vermoedelijke 19de-eeuwse stalvleugel met aangepast interieur; geïncorporeerd wagenhuis. Achterliggende overdekte mestvaalt: muurtje geritmeerd door pijlers met ertussen ijzeren hek. Ten westen van het woonhuis voormalig bakhuisje.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 201: Primitief perceelplan, Zwevegem, 1ste afdeling, sectie A, 2de blad, perceelnrs. 452-465.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 207: Mutatieschetsen, Zwevegem, 1917/23, 1943/79, 1992/73, 1994/24.
  • Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Zwevegem, nr. 626, Landboek van Zwevegem, ca. 1790, opgemaakt door E. Vandevenne.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie