Historische hoeve

Gemeente Zwevegem
Locatie Blinde Kapellestraat 1, Zwevegem (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Zwevegem (adrescontroles: 15-02-2008 - 18-02-2008).
  • Inventarisatie Zwevegem (geografische inventarisatie: 01-04-2005 - 31-12-2005).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Historische hoeve

Beschrijving

Blinde Kapellestraat nr. 1. Historische hoeve, cf. aanduiding site op de Ferrariskaart (1770-1778); tevens aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (ca. 1846) als Ferme Hooghe. De huidige configuratie is herkenbaar op de kaart, enkel twee kleine volumes, ten noordwesten (vermoedelijk het bakhuisje) en ten zuiden zijn verdwenen.
Aan de straat gelegen hoeve, thans met laat 19de-eeuws uitzicht, bestaande uit gewitte bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, met vierkante opstelling gegroepeerd rond een verhard erf. Ten noorden, het hoger gelegen (restant van motte ?) woonhuis. Stalvleugel met bewaarde stoep en voorgelegen mestvaalt ten westen, schuur ten oosten. Recent opgetrokken nutsgebouw ten zuiden.

Bron: De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Callens T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zwevegem, Deelgemeenten Zwevegem, Heestert, Moen, Otegem en Sint-Denijs, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL26, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: De Gunsch, Ann & De Leeuw, Sofie