Oorlogsgedenkteken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gedenkzuil

Beschrijving

Gedenkzuil met kruis voor de burgerlijke en militaire slachtoffers (Eerste en Tweede Wereldoorlog), de opgeëisten (Eerste Wereldoorlog) en de weerstanders (Tweede Wereldoorlog). Monument gesigneerd door "LATTENIST, AVELGEM" en onthuld op 16 juli 1950.

Arduinen monument, vierkante geprofileerde sokkel met sterk geprofileerde kroonlijst waarop een vierkante naar boven toe versmallende zuil met vier kleine driehoekige frontons bekroond door een oorlogskruis. Sokkel met opschrift "HEESTERT/ AAN ZIJN/ HELDEN" Zuil met afbeelding van een zwaard met palmtak en kruis in vlakreliëf. Achterzijde met opschrift "ZIJ STIERVEN OPDAT HUN VOLK ZOU LEVEN".

• JACOBS M., Zij die vielen als helden… Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, 1996, p. 117.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie

Aanvullende informatie

Het gedenkteken stond op het moment van inventarisatie opgesteld aan de Gauwelstraat ter hoogte van nummer 5, maar werd eind 2014 verplaatst naar een nieuwe locatie ten zuiden van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart. Het oorlogsgedenkteken werd opnieuw ingehuldigd op 11 november van dat jaar.