Bedehuis Blinde kapel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Zwevegem
Deelgemeente Heestert
Straat Pontstraat
Locatie Pontstraat zonder nummer, Zwevegem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Zwevegem (adrescontroles: 15-02-2008 - 18-02-2008).
  • Inventarisatie Zwevegem (geografische inventarisatie: 01-04-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Bedehuis Blinde kapel

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologiebedevaartkapellen
Datering20ste eeuw

Beschrijving

Pontstraat z.nr. Dieper in gelegen bedehuis z.g. "Blinde kapel". Bedevaartsoord toegewijd aan O.-L-.Vrouw, aanbeden voor "oog-, hoofd- en hartepijn". Eerste kapel op die plaats opgetrokken in de eerste helft van de 18de eeuw, naar verluidt was ze toen verbonden met het jezuïetenklooster (onbekende locatie) net zoals de hoeve het "Verbrand Hof". Op de plaats waar het bedehuis staat werden sporen gevonden van Romeinse aanwezigheid o.m. dakpanfragmenten. In 1981 wordt er in de onmiddellijke nabijheid een Romeinse site blootgelegd.
Huidige kapel met 20ste-eeuws uitzicht. Bedehuisje met rechthoekige plattegrond. Gecementeerde baksteenbouw, decoratief uitgewerkte gevels. Boven deuropening, tekstplaat met opschrift "'K GA NOOIT UW BEELD VOORBIJ / O LIEFSTE MOEDER ZOET, / OF 'K STA EEN STONDJE STIL / EN 'K PREVEL "WEES GEGROET".
Interieur met beelden van H. Jozef, Maria en O.-L.-Vrouw.

JANSSENS D.M., Bodemschatten uit Zuid-West-Vlaanderen. Archeologische en Historische monografieën van Zuid-West-Vlaanderen, 8, Kortrijk, 1884.
Historische studie kapellen Heestert, Zwevegem, s.d., p. 30-34.

Bron: De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Callens T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zwevegem, Deelgemeenten Zwevegem, Heestert, Moen, Otegem en Sint-Denijs, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL26, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: De Gunsch, Ann & De Leeuw, Sofie

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Pontstraat

Pontstraat (Zwevegem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.