Historische hoeve De Jolle

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Zwevegem
Deelgemeente Heestert
Straat Pontstraat
Locatie Pontstraat 75, Zwevegem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Zwevegem (adrescontroles: 15-02-2008 - 18-02-2008).
  • Inventarisatie Zwevegem (geografische inventarisatie: 01-04-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Historische hoeve De Jolle

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Pontstraat nr. 75. Historische hoeve z.g. "DE JOLLE" (opschrift op naambord), vermoedelijk opgetrokken op het einde van de 18de eeuw cf. schuur met datering "1782" in oostelijke zijpuntgevel. Het toponiem "Jolle" staat weergegeven op een kaart van het landboek van 1731, vermelding "het veertiende gheleet 't Jolle-gheleet". De hoevegebouwen zijn echter niet herkenbaar op de kaart. Eveneens vermeld op een kaart van het landboek van 1758 en de kopie van 1760.
Hoeve met gesloten opstelling, gebouwen van rode baksteen onder pannen zadeldaken, gekasseid erf. Geheel weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (ca. 1846).
Thans hoeve met ten noorden, poortgebouw en aangrenzende schuur getypeerd door straatgevel met heiligennisje van witbeschilderde baksteen, beeld van de H. Familie. Vernieuwd woonhuis ten westen, stalvleugels ten zuiden en ten oosten.

RIJKSARCHIEF KORTRIJK, Aanwinsten VI, 1934, Landboek Van Heestert, kopie van 1760 door J. De Lannoy van het landboek van G.D. Bal (1758).
RIJKSARCHIEF KORTRIJK, Kerkarchief Heestert, nr. 115, Landtboeck der prochie van Heestert. La Bellerie van Audenaerde, 1731, opgemaakt door Pieter Hovaere.
RIJKSARCHIEF KORTRIJK, Kerkarchief Heestert, nr. 116, Landtboeck der prochie van Heestert. District casselrye van Cortryck, 1758, opgemaakt door G.D.Bal.
Historische studie kapellen Heestert, Zwevegem, s.d., p. 35.

Bron: De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Callens T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zwevegem, Deelgemeenten Zwevegem, Heestert, Moen, Otegem en Sint-Denijs, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL26, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: De Gunsch, Ann & De Leeuw, Sofie

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Pontstraat

Pontstraat (Zwevegem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.