• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Aan de straat gelegen hoeve met 19de-eeuws uitzicht. Geheel bestaande uit bakstenen bestanddelen (gewitte erfgevels) onder pannen zadeldaken; gesloten opstelling rond een deels gekasseid - deels gebetonneerd erf. Herkenbare configuratie op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Tevens enkele nutsgebouwen buiten het erf gelegen, deze staan niet weergegeven op de kaart.

Westelijke erftoegang via poortgebouw, straatgevel met muurkapel opgetrokken na de Eerste Wereldoorlog (eerste kapel van 1866) met beeld van Christus aan het kruis. Ten noorden het woonhuis met bewaarde bakstenen stoep met visgraatmotief. Met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel doorbroken door rechthoekige muuropeningen, waarvan één aangepast. Vernieuwd schrijnwerk, bewaarde luikduimen. Ten oosten schuur met deels toegemaakte poort onder druiplijst, zuidelijke zijgevel getypeerd door steunbeer. Stalvleugel met deels bewaarde stoep ten zuiden, behouden aalpomp (erfgevel) en slieten. Buiten het erf, nutsgebouw met aflijnende getrapte fries getypeerd door vlechtingen in zuidelijke zijpuntgevel.

• DEGRANDE V., Inventaris kapellen West-Vlaanderen, gemeente Heestert, onuitgegeven, z.p.
  • Historische studie kapellen Heestert, Zwevegem, s.d., p. 42-43.