Banhoutboshof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteelhoeve

Beschrijving

Naar verluidt voormalige kasteelhoeve, nu aangeduid als "Banhoutboshof" op de 1:10.000 kaart. Historische site, al aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), woonhuis en schuur met aangrenzend wagenhuis zijn al herkenbaar. Huidige configuratie weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846), een klein volume voorgesteld ten zuiden is nu verdwenen.

Hoeve bestaande uit losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rond een verhard erf (kiezel). Oostelijke erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek. Ten noorden het woonhuis van vijf traveeën en twee opkamertraveeën, achteraan uitbouw, loodrecht op het hoofdvolume aangesloten. Gebruik van Doornikse steen voor de deuromlijsting en op de hoeken. Oostelijke zijpuntgevel getypeerd door vlechtingen; tevens toegemaakte deuropening, deels omlijst met Doornikse steen. Ten westen de stal volgens de eigenaar opgetrokken circa 1780. Deuropeningen getypeerd door arduinen dorpels, binnen bleven slieten en troggewelven met houten draagbalken bewaard. Wagenhuis met aangrenzende schuur ten oosten, muuropeningen met Doornikse steen in de omlijsting. Erfgevel met twee steunberen. Vernieuwde kap, na brand. Poel, achter het woonhuis gelegen.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie