Sint-Pietersbrug

Gemeente Zwevegem

• Adrescontrole Zwevegem (adrescontroles: 15-02-2008 - 18-02-2008).
  • Inventarisatie Zwevegem (geografische inventarisatie: 01-04-2005 - 31-12-2005).

is beschermd als monument Sint-Pietersbrug

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Sint-Pietersbrug

Beschrijving

Ophaalbrugje zogenaamd "Sint-Pietersbrug" gelegen op een oude arm van het kanaal Bossuit-Kortrijk, te dateren in het laatste kwart van de 19de eeuw. De ophaalbrug, inclusief de kasseien op de bruggenhoofden alsook de houten geleiders en dukdalven zijn beschermd als monument bij M.B. van 29/10/2004.

Het ophaalbrugje is een zeldzaam geworden exemplaar van een ijzeren hefbrug met open vakwerkconstructie, illustratie van een bepaalde fase in de evolutie van de bruggenbouw. Tevens geeft de brug, inclusief de houten geleiders en dukdalven, een beeld van het kanaal Kortrijk-Bossuit in het laatste kwart van de 19de eeuw.

De ophaalbrug bestaat uit volgende onderdelen: Bruggenhoofden: baksteenmetselwerk met arduinen delen (dekstenen, afgeronde hoekblokken, plaatselijk vervangen door beton). Ook gedeeltelijk verhard met kasseien (zogenaamd "platinen"). Val met rijdek (hout) opgehangen aan bovenbouw: ijzeren hameipoort (hameistijlen = geklonken open vakwerk met breed basis, door middel van bovenkoppelbalk in vakwerk in vakwerk verbonden) met balans bestaande uit hoofdliggers (open vakwerkbalken) door middel van diagonale verbanden (open vakwerkliggers) met elkaar verbonden. Ook gietijzeren onderdelen. Valconstructie met geklonken hoofdliggers met volle in vakken versterkte lijfplaten. Overkragende passerellen voor voetgangers. Handbediening met horizontale windas en reductiekamwielen. De verbindingen tussen balans en valconstructie bestaande uit met ogen aan elkaar bevestigde trekstangen. Afsluitingen: gesmede en geklonken ijzeren balustrades op het beweegbare gedeelte. Ook gietijzeren afsluitingen alsook balustrades bestaande uit horizontale ronde staven bevestigd op korte arduinen palen. Houten dukdalvan en geleiders.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer W/01933.

Bron: De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Callens T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zwevegem, Deelgemeenten Zwevegem, Heestert, Moen, Otegem en Sint-Denijs, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL26, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: De Gunsch, Ann & De Leeuw, Sofie