Hoeve Moenhage

Beschrijving

Historische hoeve "Moenha(e)ge". Site aangegeven met twee volumes op een kaart uit het landboek van Moen (1760), tevens aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en met herkenbare configuratie weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846).

Aan de straat gelegen hoeve met 19de-eeuws uitzicht bestaande uit bestanddelen van rode baksteen onder pannen zadeldaken. Semigesloten opstelling rond geasfalteerd erf. Oostelijke erftoegang geflankeerd door bakstenen pijlers. Ten noorden het woonhuis met vernieuwd parement, stalvleugel ten oosten met muurkapel aan de straatzijde. Schuur ten westen, "1862" gedateerd met verheven baksteenmetselwerk in noordelijke zijpuntgevel. Nutsgebouw ten zuiden.

• Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, 5019, Lantboeck der prochie ende graefschepe Moen, 1760, opgemaakt door Anthone van Outrive en Cornelis Steur.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie