erfgoedobject

Oorlogs-gedenksteen met standbeeld

bouwkundig element
ID: 81159   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81159

Juridische gevolgen

Beschrijving

Moenplaats z.nr. Gedenksteen met standbeeld voor de militaire en burgerlijke slachtoffers en de opgeëisten (Eerste en Tweede Wereldoorlog) en de politieke gevangenen (Tweede Wereldoorlog). Het monument, dat omgeven is door verschillende bomen (o.m. populieren en esdoorns) wordt opgericht vóór 30/10/1921, maar werd in de jaren 1960 vervangen door het huidige.
Langwerpige, lage sokkel van groengrijze breuksteen afgedekt met hardstenen platen, daarboven een muur van blauwe hardsteen met vier tekstplaten van leisteen en opschrift "Moen aan zijne helden gesneuveld voor het vaderland" (gouden letters). Links, soldaat in rusthouding van blauwe hardsteen.

JACOBS M., Zij die vielen als helden… Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Brugge, 1996, p. 24.


Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Callens T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zwevegem, Deelgemeenten Zwevegem, Heestert, Moen, Otegem en Sint-Denijs, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL26, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Oorlogs-gedenksteen met standbeeld [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81159 (Geraadpleegd op 20-05-2019)