erfgoedobject

Hoeve Diesvelt

bouwkundig element
ID
81202
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81202

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Diesvelt
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Historisch belangrijke hoeve, in de 14de eeuw centrum van de gelijknamige heerlijkheid. Leen, afhankelijk van het Oudenaardse grafelijke leenhof De Stenen Man. De heren van Diesvelt dienden rechtstreeks verantwoording af te leggen bij de Graaf van Vlaanderen. De geschiedenis van de hoeve en de heren klimt op tot in de 14de eeuw. Voorheen was er eveneens een kasteel op de site, enig restant hiervan is naar verluidt een pijler in de kelder. Aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als "Chateau Distvelt", weergegeven zijn verschillende gebouwen binnen een omwalling. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) met herkenbare configuratie en walgracht aangeduid als "Chateau de Biesveld".

Nu hoeve met semigesloten opstelling. Gebouwen van rode baksteen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rond een gebetonneerd erf. Noordelijke erfoprit gemarkeerd door bakstenen brugje en in kern 18de-eeuws poortgebouw met aangesloten stalvleugel. Stal met rechthoekige muuropening met negblokken van Doornikse steen. Het sterk aangepaste poortgebouw draagt het wapenschild van de familie van den Broucke, eigenaars van de gebouwen van 1699 tot 1765. Vernieuwd woonhuis ten zuidoosten, schuur ten zuidwesten en voormalige stalvleugel, nu garage ten noordoosten. De omwalling bleef enkel ten zuiden en westen bewaard.

  • VAN HULLE M., e.a., Groot-Zwevegem in oude foto’s, Otegem 1000, deel 3, 1998, Eeklo, p. 11-13.

Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Callens T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zwevegem, Deelgemeenten Zwevegem, Heestert, Moen, Otegem en Sint-Denijs, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL26, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie
Datum  : 2006


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Diesvelt [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81202 (Geraadpleegd op 28-02-2021)