erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenrans

bouwkundig element
ID: 81206   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81206

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel van 1948 toegewijd aan de Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans of de Onze-Lieve-Vrouw van Fatima.

Bedehuis naar ontwerp van JULES ERVIJN/ARCHITECTE/OTTIGNIES zie gevelsteen en opgetrokken in opdracht van de bond van kroostrijke gezinnen. De kapel werd opgetrokken nadat het Mariabeeld uit Fatima een rondreis deed in Europa en ook te Otegem was. Ze werd opgebouwd op de plaats waar de Herrekotmolen stond, deze werd sterk beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog en nadien gesloopt.

Kapel op rechthoekige plattegrond, apsis aan de westzijde. Rode baksteen met rijkelijk gebruik van blauwe hardsteen voor onder meer plint, sluitstenen, dekstenen en afzaten; pannen zadeldak. Hoeken getypeerd door steunberen. Voorgevel, puntgevel oplopend in klokkentorentje verfraaid door siermetselwerk. Spisbogige deuropening, sluitsteen met opschrift "OLV/VAN/FATIMA/BVO"; zijgevels geritmeerd door spitsbogige muuropeningen met glas-in-loodvensters.

Interieur. Wanden van rode baksteen, spits tongewelf met fresco's van Tahon (Gent), voorstelling van taferelen uit het Nieuwe Testament, tevens twee vaandels met opschriften "Otegem" en "Fatima". Straalgewelf in koor met voorstellingen van de engel die de verschijning van de Onze-Lieve-Vrouw aankondigt, de kathedraal van Fatima en de Rozenkransprocessie te Fatima. Marmeren altaar met beeld van de Onze-Lieve-Vrouw van Fatima en opschrift "IK BEN DE KONINGIN VAN DE H. ROZENKRANS". Voor de kapel, bidbankjes.

  • Historische studie kapellen Otegem, Zwevegem, s.d., p. 5-16.
  • VAN HULLE M., e.a., Groot-Zwevegem in oude foto’s, Otegem 1000, deel 3, 1998, Eeklo, p. 44.

Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Callens T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zwevegem, Deelgemeenten Zwevegem, Heestert, Moen, Otegem en Sint-Denijs, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL26, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie
Datum  : 2006

Aanvullende informatie

Achter de kapel bevindt zich een crucifix.

  • Informatie verstrekt door Pascal Van Acker (4 juni 2017).
Datum: 04-06-2017

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenrans [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81206 (Geraadpleegd op 22-10-2020)