Hoeve en boerenarbeiderswoning

Site bestaande uit hoeve en boerenarbeiderswoning.

Kleine hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen van rode baksteen onder zadeldaken (golfplaten). Hoeve met vermoedelijk 18de-eeuwse kern zie aanduiding van twee volumes op de Ferrariskaart (1770-1778); tevens zijn verschillende gebouwen getypeerd door vlechtingen. De huidige configuratie is herkenbaar op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Westelijke erfoprit gemarkeerd door twee lindebomen, woonhuis ten noorden, stalvleugel ten oosten en schuur ten westen. Bewaarde huisweide. Geheel van de straat afgezet door hagen, met name meidoorn, hagebeuk en beuk.

Dwars op de straat ingeplant boerenarbeiderswoning met datum "1780" in straatgevel. Het volume staat al aangegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Dubbelhuis van rode, verankerde baksteen onder pannen mansardedak met gegolfde dakrand. Licht getoogde muuropeningen met deels vernieuwd schrijnwerk. Straatgevel (ten oosten) getypeerd door vlechtingen en met bewaarde houten kozijnconstructie; tevens getoogde muuropening onder druiplijstje. Heiligennis verfraaid door siermetselwerk met recent beeldje. Interieur. Naar verluidt is het oorspronkelijke gebinte behouden op de zolder.

Lourdesgrot in tuin.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie