Het goed te Coudenborgh met kapel

Historisch waardevolle hoeve "Het goed te Coudenborgh" of "Hospitaalhoeve".

De naam van de hoeve wordt voor het eerst vermeld in 1266 in een archiefdocument van het Kortrijkse Onze-Lieve-Vrouwehospitaal. De hofstede wordt in dat jaar door Johannes van Gavere en zijn echtgenote verkocht aan Petrus van Harelbeke, aartsdiaken van Doornik. Hij verkoopt het in 1277 aan het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal van Kortrijk. In het vijfde jaar van de Franse Republiek worden de goederen onder de voogdij geplaatst van de Burgerlijke Godshuizen, nu het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn, tot op vandaag eigenaar van de hoeve.

Het Goed te Coudenborgh vormt het centrum van de gelijknamige heerlijkheid, gehouden van het grafelijke leenhof van Harelbeke. De heer, in dit geval de leenhoudster of priorin van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal heeft het recht om de baljuw en de stedehouder aan te stellen. Heerlijke rente moet betaald worden aan de graaf van Vlaanderen, de keizer van Constantinopel.

Voorheen dubbel omwalde hoeve, de wal omgaf het onbewoonde opperhof en het neerhof. De hoeve staat aangeduid op de Ferarriskaart (1770-1778) als "Cse te Cauwenbergh", herkenbare volumes zijn het woonhuis en het poortgebouw. Als volledig omwalde hoeve "Ferme Hollebecq" (naam van de toenmalige pachter) weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846), de huidige configuratie is grotendeels herkenbaar.

Nu hoeve bestaande uit losstaande al dan niet geschilderde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (pannen of golfplaten). Gebouwen gegroepeerd rond een verhard erf (deels gekasseid). Gebouwenbestand met 19de-eeuws uitzicht, oudere 18de-eeuwse kern nog zichtbaar bij poortgebouw, woonhuis en stal aangesloten bij het woonhuis. Westelijke erfoprit (kasseien) gemarkeerd door poortgebouw met aansluitend wagenhuis. Ten noorden het woonhuis met achteraan uitbouw, loodrecht aangesloten op het hoofdvolume, tevens aangrenzende stal. Interieur met bewaarde balkroostering met decoratief uitgewerkte balksleutels. Stalvleugel ten noordoosten en schuur van 1930 ten zuidoosten. Buiten het erf, ast (noordwesten). Restanten van de omwalling van het opperhof bleven bewaard ten noordoosten.

Kapel van de hoeve, gelegen op de kruising met Zaveleinde. Eeuwenoude devotieplaats, naar verluidt stond er al in 1277 een kapel. Vorige bedehuisjes staan al aangegeven op de Ferarriskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1846.) De huidige kapel dateert van 1877. Bedehuisje op rechthoekige plattegrond, puntgevel van witgeschilderde baksteen doorbroken door steekbogige deuropening. Witgeschilderd interieur, houten altaarstuk met schilderij (doek), afbeelding van Christus met doornkrans.

• DESPRIET P., Twintig Zuid-West-Vlaamse hoeven, deel 3, Kortrijk, 1986, p. 141-149.
  • S.N. Historische studie kapellen Otegem, Zwevegem, s.d., p. 30-32.