Hoeve ter Brucq

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve ter Brucq

Beschrijving

Historische hoeve "Hoeve ter Brucq", foncier van de gelijknamige heerlijkheid. Etymologisch betekent de naam moeras, poel, lager gelegen drassig land. Oudste vermeldingen van de hoeve gaan terug tot de 15de eeuw. In de 18de eeuw was de hoeve eigendom van P.H. Simonon, kannunik van het Onze-Lieve-Vrouwekapittel van Doornik. Al weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) als volledig omwalde site met semigesloten opstelling en poortgebouw. In het landboek van Sint-Denijs-Doornikse (1779) vermeld als "La cense de Breuq dite brouquette". De Atlas der Buurtwegen (circa 1846) beeldt grosso modo een gelijke opstelling af.

Nu hoeve met semigesloten opstelling, met deels behouden omwalling in het noorden en westen. De Zandbeek loopt ten zuiden van de hoeve. Oostelijke erfoprit gemarkeerd door kapel. Het huidige hoevebestand werd deels aangepast in de 20ste eeuw.  Lage bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom bekiezeld erf met treurwilg en gekasseid pad.

Ten noorden deels onderkelderd, vermoedelijk 18de-eeuws boerenwoning van zeven traveeën; zadeldak met klokje. Voorliggend bordes. Geschilderde lijstgevel geritmeerd door licht getoogde muuropeningen; vernieuwde vensters in kunststof. Centraal dakvenster met laadluik naar graanzolder. Deur met gedeeld bovenlicht in omlijsting van arduinen negblokken. Achtergevel met behouden T-ramen en deur met gedeeld bovenlicht. Lagere stalvleugel rechts (oosten). Ten westen vernieuwde stalvleugel met oudere kern zie gesloten achtergevel deels opgetrokken in veldsteen. Tegen de muur leiperelaars. Ten noordoosten tweeledig bakhuisje met bewaarde oven; troggewelfje. Ten zuiden schuur uit het tweede kwart van de 20ste eeuw en ten oosten wagenhuis.

Aan de erforpit kapel van circa 1995, ter vervanging van een wegkapel van 1925-1930, die op haar beurt een oudere wegkapel aan de overzijde van de straat vervangt, die verwoest werd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Eenvoudig bedehuisje op rechthoekige plattegrond. Bakstenen puntgevel met getoogde deur; kruis in verhoogd metselwerk.

• Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Sint-Denijs, nr. 57, Landboek van Sint-Denijs (Doornikse), 1779, opgemaakt door J.B. Van Huffel.
  • DEGRANDE V., Inventaris kapellen West-Vlaanderen, gemeente Sint-Denijs, onuitgegeven, z.p.
  • S.N. Historische studie Kapellen Sint Denijs, Zwevegem, s.d., p. 6.