Hoeve Stokerijgoed

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Stokerijgoed

Beschrijving

Historische hoeve "Stokerijgoed" zie kaart 1:10.000. De oudste vermeldingen van het leen gaat terug tot 1340. In de 16de eeuw vermeld als Stockerie en in 1769 vermeld als "t'goet te Stocherij", zie landboek.

De hoeve werd in leen gehouden van het Ronsevaalse (Nevele). Tijdens het ancien régime is de hoeve in handen van de familie de Saint-Genois-de la Motte. In 1772 wordt de hoeve verkocht aan Charles van de Woestijne die het op zijn beurt in 1779 verkoopt aan Bidé de la Grandville. Op het einde van de 17de eeuw, bij de aanleg van de Franse verdedigingslinie tussen Kortrijk en Spiere-Helkijn, wordt de hoeve sterk beschadigd. De site wordt afgebeeld in het landboek van Sint-Denijs-Vlaanderen (1769), als hoeve met losse bestanddelen. Op de Ferrariskaart (1770-1778): gesloten opstelling, met uitzondering van opening ten noordwesten, omringende boomgaard binnen vierkante omwalling. Gelijke opstelling op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846); de omwalling is verdwenen.

Nu, behoudt de hoeve haar historische configuratie. Het huidige gebouwenbestand dateert grotendeels uit de tweede helft van de 18de eeuw. Verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken onder meer Vlaamse pannen, gegroepeerd rondom gekasseid erf. Ten noorden op een motte gelegen boerenwoning gedateerd 1789 en op T-vormige plattegrond. Bordes en vier treden naar deur. Zadeldak centraal bekroond door dakruiter. Verankerde lijstgevel geritmeerd door getoogde muuropeningen. Getraliede vensters met T-ramen en luiken. Onderdorpels van gebakken tegels. Rechthoekige deur met bovenlicht; arduinen hoekblokken. Gewitte achtergevel met loodrecht aansluitende lagere vleugel. Zijpuntgevels met aandak en vlechtingen.

Aan het woonhuis aanpalende lagere stalvleugel (oosten) met bordes. Zadeldak doorbroken door twee dakkapellen met luikdeur. Getoogde muuropeningen met tweeledige staldeuren; arduinen negblokken. Ten oosten stalvleugel met ervoor open wagenhuis. Aansluitend poortgebouw met korfbogige doorgang met arduinen schamppalen en negblokken. Aan de straat houten muurkapelletje met heiligenbeeld. Ten zuiden dubbele dwarsschuur gedateerd 1769 door jaarankers in linkerzijpuntgevel (oosten). Overkragend zadeldak rustend op hondjes. Lijstgevel gemarkeerd door steunberen. Later toegevoegd klein nutsgebouwtje. Korfbogige poortopeningen met negblokken. Naast de linkerpoort aardappelkelder. Zijpuntgevels gemarkeerd door steunberen en asemgaten. Westelijke zijpuntgevel recent doorbroken door poortopening, waardoor de steunbeer verdween. Ten westen stalvleugel met geïncorporeerd wagenhuis, heden verbouwd tot garage. Aansluitend poortgebouw dat toegang geeft tot het omliggende akkerland. Aandaken met vlechtingen. Dakvenster met luik. Ten noordwesten, buiten het erf gelegen tweeledig bakhuisje.

• Rijkarchief Kortrijk, Gemeentearchief Sint-Denijs, nr. 56, Landboek van Sint-Denijs (Vlaanderen), 1769, opgemaakt door J.B. Van Huffel.
  • WITDOUCK R., Drie historische wandelingen in Sint-Denijs, 2000, Sint-Denijs, p. 35-38.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie