Hoeve Ten Bossche

Beschrijving

Historische hoeve Ten Bossche, foncier van de gelijknamige heerlijkheid, dat gehouden werd van het leenhof van Nevele. De oudste vermelding gaat terug tot 1454 wanneer Jan Nys een pachtcontract afsluit met Heinrich Vaillant. In 1571 wordt de hoeve beschreven: "behuust met een huus, twee schueren ende poesten, groot onder boogaert, mersch, bosch ende winnende landt: 43 bunder". Site weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Volgens de kadastrale gegevens wordt de hoeve in 1909 afgebroken en volledig heropgebouwd. Mogelijk gaat het om een grondige verbouwing gelet dat de opstelling gelijk blijft.

Voormalige hoeve, die in 2000 gerenoveerd werd en waarbij het woonhuis grotendeels vernieuwd werd. De nutsgebouwen dateren uit 1909. Losse, verankerde bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom erf. Ten noorden vernieuwd boerenhuis, ten oosten hoger opgetrokken poortgebouw met aansluitend stalvleugel, ten zuiden dubbele dwarsschuur met asemgaten en ten westen tweede stalvleugel, met aangepaste muuropeningen. Kon niet bezocht worden.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Denijs, 1909/44, 2000/27.
  • WITDOUCK R., Drie historische wandelingen in Sint-Denijs, 2000, Sint-Denijs, p. 35-38.