Drie Lindenhof

Beschrijving

Historische hoeve "Ter Eecken" of "Sint-Antoniushof", nu "Drie Lindenhof". De hoeve wordt voor het eerst afgebeeld in het landboek van Sint-Denijs-Doornikse, (1779). Hoeve weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) met grosso modo gelijke opstelling bestaande uit L-vormig hoofdvolume en enkele kleinere bestanddelen.

Nu, losstaande, verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom gekiezeld erf. Ten noorden, boerenwoning bekroond door dakruiter. Gewitte lijstgevel met aangepaste vensteropeningen. Zijpuntgevels met verlaagde aandaken. Ten zuiden stalvleugel onder overstekend pannen zadeldak rustend op daklijstbalken. Bakstenen troggewelven tussen houten balken. Bakstenen stoep. Voorliggende verdiepte mestvaalt, nu in onbruik. Ten westen dubbele dwarsschuur, loodrecht aansluitend op stalvleugel. Aangepaste rechterpoortopening. Rechts geïncorporeerd wagenhuis. Ten oosten, recentere kleine stalvleugel met getoogde muuropeningen. Aansluitend vermoedelijk voormalig poortgebouw zie bouwnaden en oude kaarten.

• Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Sint-Denijs, nr. 57, Landboek van Sint-Denijs (Doornikse), 1779, opgemaakt door J.B. Van Huffel.
  • WITDOUCK R., Drie historische wandelingen in Sint-Denijs, 2000, Sint-Denijs, p. 52-53.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie

Aanvullende informatie

De recentere kleine stalvleugel met getoogde muuropeningen met aansluitend vermoedelijk voormalig poortgebouw is sterk aangepast.

• Informatie verkregen van Intercommunale Leiedal (30 december 2022).