Kapel der Drie Linden met linde

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel der Drie Linden

Beschrijving

"Kapel der Drie Linden", wegkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen, horend bij het "Drielindenhof" (zie Drielindenstraat nummer 3). De kapel wordt al vermeld in het landboek van Sint-Denijs (Doornikse), (1779). Nu éénbeukig 19de-eeuws bedehuisje met neo-classicistische inslag, beschaduwd door linde, in oorsprong drie linden zie naamgeving. Witgekalkte baksteenbouw op rechthoekige plattegrond; zadeldak bekleed met Vlaamse pannen; gepikte plint. Rechthoekige deuropeningen geflankeerd door twee pilasters; erboven boogveld met opschrift: "ONZE LIEVE VROUW ONBEVLEKT/BID/VOOR ONS". Zijgevels met blinde halfronde vensters.

Bepleisterd interieur met sporen van lichtblauwe beschildering. Tongewelf. Altaar afgesloten door houten hekwerk. Verscheidene heiligenbeelden.

• Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Sint-Denijs, nr. 57, Landboek van Sint-Denijs (Doornikse), 1779, opgemaakt door J.B. Van Huffel.
  • DEGRANDE V., Inventaris kapellen West-Vlaanderen, gemeente Sint-Denijs, onuitgegeven, z.p.
  • S.N. Historische studie Kapellen Sint Denijs, Zwevegem, s.d., p. 8-10.