• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Historische hoeve

Beschrijving

Voormalige historische hoeve, gelegen te noorden van de dorpskern. Site al weergegeven in het landboek van Sint-Denijs-Doornikse (1779) met aaneengesloten U-vormige opstelling en vermoedelijk aan de straat afgezet door muur. Vermeld als "Cabaret" (herberg) en "brasserie de Genevre" (Jeneverstokerij). De Atlas der Buurtwegen (circa 1846) en het primitief kadasterplan (circa 1835) tonen een hoeve met semigesloten opstelling met opening ten westen. De eigenaar was landbouwer J. Everaert. In 1881 worden verbouwingen aan de hoeve uitgevoerd en wordt ze onder meer uitgebreid met een westelijke vleugel, die in 1893 kadastraal wordt afgesplitst en vermeld wordt als huis. In 1902 wordt de hoeve aangekocht door G. Seynaeve-Demyttenaere en omgevormd tot zeepziederij, waarbij er verschillende delen worden gesloopt en verbouwd onder meer de oostelijke vleugel (Daleweg) verdwijnt. Het woonhuis blijft behouden.

Aan de straat gelegen voormalige hoeve en later zeepziederij, nu woonhuis. Voormalige boerenwoning van twee bouwlagen gedateerd 1772 door muurankers in westelijke zijpuntgevel. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak met aandaken en vlechtingen; gecementeerde plint. Deels gesloten straatgevel met rechthoekige muuropeningen in gecementeerde omlijsting. De verschillende bouwsporen getuigen van de verschillende aanpassingen. Erfgevel geritmeerd door getoogde muuropeningen met T-ramen. Poortje met rondbogige deuropening met natuurstenen negblokken geflankeerd door vlakke pilasters, leidt naar het binnenerf en voordeur. Ten westen, lagere bakstenen vleugel met gesloten straatgevel. Centraal hoger opgetrokken poortgebouw vermoedelijk aangepast in 1902. Poortdoorgang onder betonnen latei. Natuurstenen hoekblokken.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Denijs, 1881/12, 1893/4, 1902/6.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 208: Oorspronkelijk aanwijzende tabel, Sint-Denijs, artikelnrs. 566-568.
  • Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Sint-Denijs, nr. 57, Landboek van Sint-Denijs (Doornikse), 1779, opgemaakt door J.B. Van Huffel.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie