• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Historische hoeve

Beschrijving

Historische hoeve gelegen ten noorden van de dorpskern. Site al weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en het landboek van Sint-Denijs-Vlaanderen (1769) met U-vormige opstelling. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) afgebeeld als hoeve met gesloten opstelling.

Nu, hoeve van het gesloten type, gelegen op heuveltop (52 meter). Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken rond rechthoekig gekasseid erf met bakstenen stoepen. Brede korfbogige toegangspoort met doorrit in westelijke vleugel. Ten noorden boerenhuis met lijstgevel van zes traveeën + één poorttravee; gecementeerde plint. Beluikte steekboogvensters met vernieuwde ramen; één venster met diefijzers. Deurtravee oplopend in dakkapel met laadluik. Steekboogvormige voordeur met gedeeld bovenlicht in bakstenen omlijsting. Boven en naast de deur verweerde natuurstenen gevelstenen mogelijk met datum "164.". Achter de luiken niet geïdentificeerde verweerde figuren. Ten oosten dwarsschuur uit eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw gemarkeerd door steunberen, deels verwijderd. Korfbogige schuurpoort. Vlechtingen in linkerzijpuntgevel. Links, poortgebouw dat toegang geeft naar het omgevende land en buiten het erf gelegen nutsgebouw met kozijnvenster en -deur. Ten westen en zuiden stalvleugel.

• Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Sint-Denijs, nr. 56, Landboek van Sint-Denijs (Vlaanderen), 1769, opgemaakt door J.B. Van Huffel.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie