Landhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis

Beschrijving

Helkijnstraat nr. 30. Landhuis volgens de kadastrale gegevens gebouwd in 1905, in opdracht van notaris Felix Verbrugghen-Boulez. Verankerde (sierankers) baksteenbouw in neo-Vlaamse-renaissancestijl. Afwisselend lijst- en trapgevels; rechtertravee op de begane grond gemarkeerd door erker, vermoedelijk oorspronkelijk loggia; balkon met sierlijke ijzeren balustrade. Bossageplint van ijzerzandsteen met getraliede keldermonden. Ten noorden traptoren op rechthoekige plattegrond onder leien tentdak; aflijnende fries met uitgelengd dropmotief. Korfbogige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk; natuurstenen sluit- en aanzetstenen.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Denijs, 1905/2.
Brochure Open Monumentendag, 14 september 2003.