• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Aan de straat gelegen hoeve met 19de-eeuws uitzicht. Vermoedelijk heeft de hoeve een oudere kern. Site aangegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) met grosso modo gelijke opstelling als heden.

Losse verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom gekiezeld erf. Centraal Lourdesgrotje. Erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek. Ten noorden, achter het woonhuis gelegen huisweide.

Ten noorden boerenhuis met gewitte lijstgevel op gecementeerde plint van pseudo-bossage; bakstenen stoep. Centraal dakvenster met laadluik. Verdiepte vensters onder houten latei. Zijpuntgevels met vlechtingen. Lager aanpalend wagenhuis. Ten zuiden stalvleugel met voorliggende bakstenen stoep. Overkragend zadeldak rustend op hondjes; Vlaamse pannen. Ten westen dwarsschuur met afgesnuite linkerhoek. Betonnen conisch hondenhok onder tentdak.

Ten noorden van de hoeve recente kapel opgetrokken in het begin van de jaren 1940 onder meer ter bescherming van de hoeve, op initiatief van juffrouw Vandewiele. De kapel vervangt een oudere kapel. Eenvoudige bakstenen bedehuisje op rechthoekige plattegrond; overkragende betonnen kroonlijst. Hoeken gemarkeerd door steunberen. Rechthoekige deur gevat in rondboognis.

• S.N. Historische studie Kapellen Sint Denijs, Zwevegem, s.d., p. 14-15.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie