Kapel

Beschrijving

Wegkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en aan het Heilig Hart, oorspronkelijk toegewijd aan Sint-Rochus. Een houten plankje in de kapel met opschrift ROCHUS herinnert hieraan. De kapel gaat terug op een oudere stichting en wordt al aangegeven op het landboek van Sint-Denijs-Doornikse van 1779. Volume tevens weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846).

Huidige kapel gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw. Bakstenen bedehuisje op rechthoekige plattegrond met halfronde sluiting. Voorpuntgevel met hoekpilasters van zwarte baksteen. Geveltop afgelijnd door geprofileerd kroonlijstje van zwarte baksteen en blinde oculus eveneens van zwarte baksteen; ijzeren topkruis. Rondboogportaal met ijzeren hek. Zijgevels en apsis geritmeerd door blinde spaarvelden en aflijnend friesje met uitgelengd dropmotief. Bepleisterd en witgeschilderd interieur. Apsis geritmeerd door pilasters met Korinthisch kapiteel. Zware kroonlijst met guirlandes en met tandfries. Vloer van gebakken tegels. Altaar afgesloten door glazen kast. Heilig Hartbeeld en Onze-Lieve-Vrouw met kind.

• S.N. Historische studie Kapellen Sint-Denijs, Zwevegem, s.d., p. 16-18.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie